Hoppa till innehåll

Kvällsgodis

Idag har jag lekt med maten – eller snarare med sådant jag inte skall äta – utan att falla för frestelsen. Således har en påse lösgodis fått göra tjänst som undervisningsmaterial. Uppdrag: Kategorisera innehållet. Lärdom: Utan ett tydligt syfte är det svårt att kategorisera sina data. 

Jag brukar göra den här övningen med studenter lite då och då. Det ger en konkret erfarenhet att sen hänga upp undervisningen på, och sätter lite guldkant på metodundervisningen. Somliga smygäter godis som de har svårt att passa in i någon kategori, och vi får en utgångspunkt för diskussioner om att vara sann mot data och inte utesluta väsentliga fakta. Andra säger att de skall kategorisera efter smak och sätter i sig hälften av datainnan de ens är klara. De som fattat galoppen argumenterar här för vikten av att inte låta förförståelsen styra analysen, och för vikten att verkligen undersöka sina data på djupet.  Vissa sparar godiset till fikapausen, oavsett hur väl de lyckas med analysen. Och allt som oftast brukar även jag ivrigt bidra till att reducera datamängden.

Men inte idag. Morgonens beslut har lyst klart hela dagen, såväl vid hotellfrukosten som vid lunch och analysövning. Jag har inte ens hemfallit åt onödor i kväll. Inte utan stolthet har jag inhandlat ohållbara nyttigheter – med all säkerhet varken närodlade eller i säsong.

Men nog känns det bra att ha lämnat resterande godis till kollegorna och njutit av fjärrodlare bär istället. Och faktiskt lika gott.

Och definitivt bättre för hälsan.

Kvällens tankenöt. Är denna argumentation för bärens förträfflighet bara ett utslag av förträngning, sublimering eller någon annan obskyr försvarsmekanism?

Och spelar det någon roll om det nu faktiskt fungerar?

2 kommentarer

  1. Ann-Christine Falk Ann-Christine Falk

    Bra pedagogik!

    • Tack Chris – det gör definitivt undervisningen roligare. Och de inser raskt att ett så vitt syfte som att ”sortera godis” inte fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *