Hoppa till innehåll

Bästa sömnmedicinen

Jag är ofta kvällstrött och börjar gäspa ungefär vid den tid som somliga i min bekantskapskrets är som allra piggast. Inget partylejon direkt. Men i perioder då jag har lite för mycket att göra, och arbetar lite för sent kan det vara svårt att varva ner. Fast jag mycket väl vet att det är ett rent fördärv för nattsömnen att göra saker som triggar hjärnaktiviteten så trillar jag i den fallgropen ändå. Likt Alfons Åberg ska jag bara….. och bara…. Och vips så missar jag sömntåget.

Det finns en massa saker man kan göra för att sova bättre. Som att inte jobba så sent. Ha fasta tider. Inte dricka kaffe, te och annat uppiggande för sent på dagen. Dricka lugnande te på kvällen. Motionera. Ta ett bad med lavendel i (men eftersom den fortfarande står rätt grå och oansenlig i rabatten får en backsippa pryda sidan istället).

Listan på vad man kan göra för bättre nattsömn kan göras lång. Men mitt bästa trick så här års är att sova med öppet fönster. Inte bara för den svala luften som gör gott när klimakteriekaminen drar i gång fram på småtimmarna. Utan först och främst för ljuden. Så här års tycks fåglarna fria tills mörkret faller på. Koltrastens drill är fantastisk, och här om dagen stämde herr Näktergal upp med sina speciella visslingar. Det är en flitig herre må jag säga. Långt efter det att koltrastarna dragit sig tillbaks fortsätter han sin konsert, i alla fall fram till midsommar. Sen tycks han ha fått sitt, och håller en låg profil.

Idag blåser det lite, så hans ”galande” hörs inte fullt så bra som vanligt. Men istället hör jag vindens sus, och vågor som slår mot grannens brygga. Med uppmärksamheten riktad mot nattens ljud kan jag inte annat än bli lugn och slappna av. Det är långt mycket bättre än vinterkvällarnas ljudböcker (jag brukar ha en ”sovbok” som inte är allt för spännande och med uppläsare med sävlig röst för sömnlösa nätter).

Jag tror att en gemensam nämnare mellan näktergalen och storytel är att uppmärksamheten riktas mot något annat än tankar på vad jag gjort/inte hunnit göra under dagen, eller på vad jag skall göra i morgon eller nästa vecka. Det lugnar mitt system.

Kanske är ljudboken den moderna människans alternativ till att räkna får.

Men som sagt, koltrasten, näktergalen och vinden är oslagbara. Och än så länge slipper jag myggor och andra oälskade flygfän vars ljud inte är fullt så behagliga. Kan det bli bättre?

Det skulle vara när man vaknar 3.45 till morgonkonserten då – och kan somna om i stället för att börja planera dagen.

Jag tror att världen skulle vara bättre om alla fick somna när naturen slår sig till ro för natten – och vakna till fågelkvitter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *