Hoppa till innehåll

Fler mordoffer?

Efter gårdagens fynd av malmedel med DDT kan jag inte låta bli att fundera vidare över vår miljö, och vad vi själva lägger ut i hem och trädgårdar. Innan vi åkte på semester var vår trädgård full av humlor. Väl hemma igen fick jag mer eller mindre leta för att lokalisera denna humla, och jag drog mig till minnes den jag hittade liggande på rygg, död i en vit ros för några veckor sen. Varför?

Jag har ju läst att humlor och bin minskar, men eftersom jag bor på en ö där det inte finns några stora åkrar som besprutas och det hittills varit gott om flygfän så har jag inte haft det så nära inpå. Den akuta hummelbristen på hemmaplan får mig att kasta misstänksamma blickar på grannarna. I alla fall de på den ena sidan, de som ibland ses med sax när de putsar på gräsmattan och som för hand plockar upp två vissna löv på höstkanten. Kan jag själv ha drällt med något olämpligt? Eftersom DDT-malmedlet vid tiden för humlornas försvinnande låg dolt under bjälklaget i boden tror jag inte att det beror på det. Den flaskan har nog inte öppnats på mer än femtio år.

Jag rannsakar mig själv och tänker på ättikan på ogräset och ölen som jag gillrar fällor till sniglarna med. Även jag vill ju slippa ogräs och växtätande marodörer, så att människor tar till olika knep förstår jag. Roundup fungerar ju utmärkt (det får jag erkänna, jag har själv använt det), och det gjorde DDT också. Men bara för att något fungerar så behöver det ju inte vara bra. Neoresedyn fungerade också, och fick blivande mammor att må som prinsessor.

Med andra ord – det där med att ändamålen helgar medlen får man ta med en nypa salt (som för övrigt fungerar bra mot ogräs det också – men vill man få något att växa där man strött ut det så får man ha stort tålamod). Det finns massor av quick-fix för trädgården, hälsan eller vad helst annat vi kan komma på. Ibland kan samma sak ha positiv effekt på både kort- och lång sikt, och då är man i hamn, som till exempel med…. Ja, vad då….? Svårt att komma på exempel där. Jo, ett leende kan smitta och få spridningseffekter. För det mesta är det dock så att det är hårt arbete som krävs om man vill få till resultat som varar. Att för det mesta tänka på vad man äter, hitta rutiner för att vara aktiv eller hålla efter ogräsen.

Och med det kommer också insikten att det vi gör själva har betydelse. Trots allt är ju havet fyllt av en massa små droppar.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *