Hoppa till innehåll

Mind-ful(l)-ness i badkaret

Jag älskar att bada. Krypa ned i ett badkar fyllt med varmt vatten och väldoftande bubblor. Tända  ljus. Värma upp en frusen lekamen eller mjuka upp stela muskler och leder. Sånt gör gott i en medelålders kärringkropp. Mitt eget lilla hemmaspa. Fast till skillnad från när jag spabadat på bortaplan för dyra pengar så har jag svårt att bara ligga still och gotta mig.

Jag behöver syssselsättning. Så jag lägger på ansiktsmask, kryper ned i badet och funderar på morgondagens föreläsning, ser ett missat TV-program på SVT-play eller läser mer eller mindre uppbyggliga (eller nedbrytande?) böcker.

”Men nu ska det minsann bli ändring på det!  Nu skall jag bara vara”

Det är i alla fall tanken när jag kliver ner i badet utan tidningar och datorer inom räckhåll. Bättre ställe att träna mindfulness i vardagen på får man leta efter. Snudd på fusk, tänker jag med minnen från senaste spabesöket i inte så färskt minne, njutningsfullt inhalerande doften från lavendeloljan.  Helt fokuserad på här och nu känner jag värmen från vattnet, hör svag musik och känner hur magen strävar mot ytan. Den gör faktiskt det! Visserligen ”flyter jag inte på fläsket”, men nog tycks mitt underhudsfett göra sitt bästa för att bevisa att fett trivs bäst på vattenytan. Eftersom dylika funderingar inte riktigt hör hemma i den medvetna närvarons fokus på här och nu riktar jag om min uppmärksamhet. Koncentrerar mig på att observera det som är utan att döma. Konstaterar att aralian behöver beskäras, att skuggorna från de levande ljusen kastar trevliga reflexer i kaklet och att det är stjärnklart utanför takfönstret.  Och undrar vad det är för svarta prickar på fönsterfodret.

Så här i efterhand kan jag konstatera att det var då autopiloten slog på. För helt plötsligt har jag rest mig upp för att borsta bort det svarta, som i ångan från vattnet och med blöta fingrars hjälp raskt förvandlas till tre svarta, sotiga fläckar. Mer vatten, fläckarna växer, flyter ihop på det vita om än något utspädda. Nu åker badrumssvampen fram, och helt plötsligt så har min avkopplande stund förvandlats till ett städpass.

Jag får nog hitta en lättare övning – eller städa först nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *