Hoppa till innehåll

Fokusering

Jag iakttar mina barnbarns totala närvaro i ritande, spel och lek. Det faller sig så naturligt för dem. Jag undrar för mig själv vad det är som gör att vi någon gång under livsresan tycks tappa bort denna förmåga, för att istället värdera multitasking och split vision. Vi ”raskar på” med diverse sysslor tills vi blir så fast i ekorrhjulet att vi måste gå på kurs för att lära oss att vara på ett sätt som en gång var alldeles naturligt för oss.

Jag tror att det är bra att dessa kurser i mindfulness finns. Psykologisk forskning beskriver hur viktigt det är för vår hälsa att vara närvarande i det vi gör. Det kan minska stress och främja vår psykiska hälsa, och jag försöker själv att praktisera det. Men jag kan inte låta bli att fundera över det faktum att vi byggt en värld där vi tappar bort en naturlig, egenvårdande förmåga.

Och jag hoppas att vi alla kan hitta de oaser av kravlös närvaro i nuet som vi behöver. Genom kurser, under skogspromenader eller när vi rensar ogräs. Eller när vi äter och kan njuta av maten istället för att bara tugga och svälja.

Dagens utmaning: Välj tre minuter under dagen, och försök vara fokuserad på det du gör. Använd alla dina sinnen och ta in stunden som den är, här och nu. Bara notera vad som är, ATT det är, utan att sätta någon kvalitetsstämpel på det som ”bra” eller ”dåligt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *