Hoppa till innehåll

Att bli stigfinnare

När jag var i tonåren lånade jag min brors böcker om indianer och cowboys. I en bok var en indian hjälte – Hjortfot, stigfinnaren. När jag står inför vägval i livet tänker jag på honom. Och på att hitta möjligheter. Som jag minns det lyckades han alltid ta sig fram – även när det såg omöjligt ut.

Förra veckan skrev jag  om hur bra vår hjärna är på att upptäcka faror. Eftersom den är så inställd på att fixa situationen på kort sikt så är den en utmärkt ”problemfinnare” som snabbt och lätt talar om för oss vilka vägar vi inte kan gå, eller varför vi inte kan. Och med hjärnan full av ”kan inte” och ”vill inte” kan det vara svårt att hitta nya stigar.

Ett sätt att komma förbi det kan vara att vända på det hela. I situationer när vi tänker ”vill inte” kan det vara mer hjälpsamt att istället formulera vad det är vi vill. Och vad vi kan… eller vad vi kan lära oss.

Som Cheshirekatten  säger till Alice i Underlandet ”om du inte vet vart du skall, spelar det inte heller någon roll vilken väg du tar”. Jag tror att vi för att hitta den rätta stigen också behöver veta vad vi vill.

Vad vill du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *