Hoppa till innehåll

En resa i tiden

Har du varit med om att det känts som om tiden stått still, eller rent av som om den plötsligt rört sig bakåt i raketfart? Kan du känna igen känslan av att bli liten igen, av att proportioner ändras – och att det finns en förunderlig beständighet i tillvaron?

För mig har detta varit högst påtagligt de senaste dagarna, då käre maken och jag drog åt Hälsingland och besökte min bror i stugan ett par mil från Järvsö.

Att trampa barndomens skogsvägar, höra lomens klagorop över sjön och känna doften av linnea är en veritabel tidsmaskin. Trots att skogen vuxit upp – eller huggits ned på sina ställen – är känslan den samma. Närheten till naturen, lugnet.

Den gamla fäbodvallen  står där den stått i dryga 400 år. Omhuldad och bevarad av varsamma händer, om än uppdaterad med en solfångare på väggen.  Jag minns min sjuårsdag på fäbodvallen – 50 år sen idag. Den gamla rönnen är borta, en yngre har planterats i dess ställe.

Det mesta är sig likt- men på avstånd hörs ett svagt sus av vindkraftverken som rest bakom en bergsrygg. Vägen är större, stugorna fler. Men känslan, den finns där än. Jag har saknat den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *