Hoppa till innehåll

Energitjuvar eller tomtar på loftet?

Så var det dax igen. Black Weekend. Samma elände varje år. Nu menar jag inte den mailbombning som snudd på fått mobilen att koka de senaste dagarna. Inte köphysterin eller ens de granskningar som görs i våra nyhetsmedier om hur billigt det egentligen är dessa dagar – eller kanske snarare inte är. Nej, jag menar något helt annat. Och betydligt allvarligare.

Det fenomen jag noterat har betydligt fler år på nacken än Black Friday  och de efterföljande dagarna, inklusive Cyber Monday som de tydligen lagt till också för att locka av folk novemberlönen innan december ens börjat. Det här är betydligt mer klassiskt – och leder också till ett besök i någon butik som för de rätta varorna. Det handlar om det årliga adventsljusmysterier.

Varje år kan jag gå ed på att alla lampor i adventsljusstakar och stjärnor tindrar som de ska då de förpassas in i vindsförrådet runt tjugondag knut. Men lyser de när de tas fram? Icke! Hur går det till? Det är garanterat frost- och fuktfritt där. Inte ens den minsta lilla mus som kan gnaga på sladdarna finns där. Ändå är det alltid något elektriskt pynt som inte får fyr när advent börjar nalkas igen. I år var det inte bara en utan två av adventsstjärnorna som givit upp. Jag börjar nästan misstänka att det är någon som smyger upp på vinden och lånar prylarna mellan februari och november. Kanske är det dax att ge begreppet energitjuvar en ny innebörd?

Eller är det månne de ökända tomtarna på loftet som passar på att fira jul när de är klara med sina officiella julförpliktelser? Man kan undra. Inte för att jag missunnar nissarna ett eget julfirande, men de skulle väl ändå kunna skruva i nya lampor då de gjort slut på de gamla. Och en av stjärnorna var dessutom bortom all räddning *suck*.

Så det blev en svart weekend, för att inte säga svart hål, i köksfönstret där den slocknade stjärnan brukat hänga. Och en tur till affären. Och en ny ljusstake till köksfönstret istället för stjärnan – utan den minsta lilla Black Friday rabatt. Visserligen är det söndag, men majoriteten av affärerna tycks ju ha kampanj hela veckan. Men inte ICA.

Varde ljus – och det vart ljus!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *