Hoppa till innehåll

Guldkant på arbetslivet

Ganska ofta läser jag om hur viktigt det är att sätta guldkant på livet. På ett plan kan jag hålla med, det där lilla extra betyder mycket. Men ofta kanske den där guldkanten skulle behöva vara lite bredare för att helt täcka behoven. Det är inte alltid så enkelt att få till det, och när jag börjar tänka på hur mycket av min vakna tid jag tillbringar på jobbet så inser jag att den där kanten i vardagslivet behöver få omfatta arbetslivet också för att bli riktigt gnistrande.

I går hade jag en sån där riktigt fin arbetslivsguldkant. After work hemma hos en kollega, tillsammans med kolleger som tampats ganska intensivt med utmaningar under det senaste året. Och där i köket, där knytkalaset inte bara handlade om att packa upp sin medhavda rätt, utan att med förenade krafter få till en måltid av medhavda råvaror, så fascineras jag av hur det flyter på. Hur vi avlöser varandra vid skärbrädan, salladsskålen och glasen. Hur de som för tillfället inte har händerna bokstavligt i maten ändå är med, ”barhängande” vid köksbänken innan de tar vid. Utan stora åthävor fördelas arbetet, flyter på. Ändå har vi aldrig lagat mat tillsammans, bara skrivit kursplaner och diskuteras omorganisering. Men samarbetet finns där.

AWn var en fin och välbehövlig guldkant för oss, men också en påminnelse om alla de guldkorn som finns i en vardag som kanske inte är så grå som den känns. Där det finns oändligt mycket att vara tacksam över. Och jag tror att arbetslivet kan bli så mycket hållbarare om jag håller utkik efter guldkornen  också de dagar då after work mest handlar om att ta sig hem till sängen.

Sen kan jag konstatera att så mycket guldkant i vardagen finns det inte här hemma. I alla fall inte bokstavligt, eftersom jag totalt misslyckades hitta minsta lilla kaffekopp för att fotografera en glimmande kant. Jo, i julsakerna har jag en godisskål, flankerad av luciatärnor. Den har visst guldkant. Men riktigt så långt som till att rota fram den för en närbild sträcker sig inte min energi så här på fredagskvällen.

Men nog kan väl en gardenia också vara guld värd?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *