Hoppa till innehåll

Höststädning

Så här års blir det mycket städning i trädgården. Löv skall krattas, somligt klippas och annat ställas undan för vintern. Inomhus vill jag plocka fram ljus, byta gardiner och kura skymning. Men den viktigaste städningen tror jag handlar om något helt annat – nämligen insidan. Att rensa i sådant som stjäl energi, släppa taget om onödor.  Sen en tid tillbaks ligger en bok med titeln ”A year to clean” på mitt skrivbord. Den har legat där ganska länge, som en påminnelse om behovet av inre och yttre reda. Jag tror jag skall ge mig i kast med den endera dagen, och kanske också dela mina tankegångar om det jag läser här.

Men först en annan bok. För en tid sen läste jag nämligen Giulia Enders ”Charmen med tarmen”. Därför blev jag glad när jag upptäckte hennes presentation på TED. Att presentera en bok på 15 minuter går förstås inte, men hon sår frön om hur vår tarm inte bara är något vi genant talar tyst om, utan ett organ värt att vårda och med större betydelse för vårt välbefinnande än vi anar. Jag tror på det. För visst märker jag skillnad på energin och känslan i magen beroende på vad jag ätit. Det jag också gillar med Giulia Enders är hennes balanserade hållning. Hon beskriver betydelsen av att ha goda bakterier i magen, att tänka på vad vi äter. Men hon är inte fanatisk – tvärt om säger hon att vi inte kan undvika alla ”dåliga” bakterier. Det är inte ens bra att göra det. Vi behöver några sådana också för att immunförsvaret skall hålla sig alert.

Så att ha dåligt samvete för att det slinker ner fel saker ibland är kanske onödigt – bara vi inte bombarderar våra mage med dålig näring.

Som ordspråket säger – ”Lite skit rensar magen”.  Kanske kan man likt min gode vän lägga till ”…och mycket mättar”, även om det sannerligen kan vara skillnad på mätt och mätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *