Hoppa till innehåll

Struktur och frihet

Livet är fullt av sådant som förefaller vara paradoxer, men som i själva verket kompletterar varandra på ett ypperligt sätt. Ett sådant ”par” är frihet och struktur.

När man som jag pysslar i trädgården blir det påtagligt. Viss struktur behövs. Inte som i  ”var planta på sin plats” – eller jo, kanske på sin plats, men det kan ju vara en helt annan än den plats jag väljer. Helt plötsligt fröar de av sig, och dyker upp någon helt annanstans.

Just idag kom jag dock att tänka på strukturer i form av stöd. Som spaljén som klematis och rosor klänger på, eller de som håller upp vinbärsbuskarnas grenar eller stöttar mina tomater. Å ena sidan håller de växtligheten på plats, å andra sidan skapar de förutsättningar för dem att växa, blomstra och bära frukt. För en spaljé eller ett buskstöd finns ju inte där för att stänga in utan för att möjliggöra.

Jag tänker mig att det är lite på samma sätt i livet. Det behövs strukturer som ger stöd – och som samtidigt gör att en kan känna sig fri att forma livet som man vill. För mycket frihet kan rent av vara kontraproduktivt. Ett exempel på det är att ökad flexibilitet och frihet också kan skapa stress. När 8-17 inte längre är en struktur som ramar in arbetsdagen ökar också ansvaret för hur vi använder vår tid, och inte bara dessa timmar utan hela dygnet. I värsta fall kan ett allt friare arbete göra oss ofria, eftersom vi ”kan” arbeta när som helst.

För mig är det en utmaning, speciellt i perioder då jag vill mycket, känner mig kreativ och idéerna sprutar. Då kan en struktur skapa frihet på andra områden.

Ett annat exempel gäller maten. Det gäller att skapa förutsättningar för att kunna äta det jag mår bra av. Att ta sig tid att skära upp bananer och lägga i frysen med säsongens bär, för att lätt kunna kasta i en smoothie när sötsuget faller på gör det lättare för mig att inte länsa kakburken (som också finns i frysen).

Jag tror det finns fler områden där jag behöver utveckla tydliga strukturer för att få mer frihet att forma livet på ett mer hållbart vis, snarare än att bara göra det sommar enklast för stunden.

Vad behöver du göra?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *