Hoppa till innehåll

Att äta kakan och ha den kvar

Reklammakare tycks vara ett släkte för sig, och i kampen om kunderna verkar alla medel vara tillåtna. De  vet vilka knappar de skall trycka på,och även om jag reagerar anar jag att deras knep fungerar. Helt visst skulle de inte ta till dem annars. Och den här gången har de verkligen tagit till ordentligt. 

Eller vad säger man annars om denna affisch, mångfaldigad över hela det stora köpcentrat i stadens utkant. På anslag som väl kostat en rejäl skogsdunge att framställa trycker man på knappen ”dåligt samvete” – och öppnar för möjligheten att slippa det. Med stora bokstäver skriker man ut sitt budskap – det går att äta kakan och ändå ha den kvar. Fantastiskt! Den gamla sanningen att det inte går är äntligen överbinda – om än med andra ord.

För hur ska man annars tolka affischen. Alla som vill bidra till en bättre värld genom att konsumera mindre, leva mer hållbart behöver ju inte alls göra det. Det gäller bara att köpa de rätta prylarna.

Tyvärr så är det ju inte så enkelt. Förmodligen tär vissa saker mindre på jordens resurser än andra, men tär på dem gör de med all säkerhet. Det är svårt att shoppa sig till en bättre värld, även om man utan eftertanke kan handla sig till ett gott samvete. Men hållbarast är det nog att shoppa mindre.

Med det menar jag inte totalt köpstop. Jag tror få klarar det – och jag gör det definitivt inte. Men eftertanke innan jag handlar något tror jag är bra. Att undvika impulsköp, eller att låta saker jag inte behöver slinka med för att de är billiga.

Och att inte luras till att tro att shoppandet automatiskt gör världen bättre, men samtidigt vara klar över att medvetna val kan ha betydelse jämfört med att shoppa för shoppandes skull.

Det är svårt. Jag tycker själv om att handla,även om det mesta just nu hör hemma i kategorierna byggmaterial eller perenner och grönsaksfrön.

Och kanske får jag ändra mig lite. Det sistnämnda kan nog faktiskt bidra till en bättre värld. Blommor som bina gillar, och närproducerade grönsaker till mig.

Så frön som tagits fram på ett just sätt hör kanske ändå till kategorin hållbar shopping. Frågan är bara var fröbutiken finns i shoppingcentret?Jag tror bestämt jag missat den.

Vad mer kan bidra till en bättre värld?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *