Hoppa till innehåll

Att vända på motgångar

Den här helgen har verkligen gett en försmak av sommaren. Inte bara är båten lagd i sjön, rosorna är klippta och stjärnmagnolian utslagen.  Innan dagen är till ända skall rhododendronen vara gödslad och salladen sådd också. 

Magnoliaknopp
Före
Utslagen vit stjärnmagnolia
Efter

Och i fredagskväll började denna fantastiska helg med årets första MC-tur. En MC-tur som i sig är ett exempel på hur motgångar och missräkningar kan bli till något helt annat. Det hela började med att käre maken kom hem från jobbet och med en mer än lovligt tung suck konstaterade att plånboken låg kvar på jobbet, fyra och en halv mil hemifrån. Roligare upptäckter kan man göra en fredagskväll.

Nåväl, efter det obligatoriska strulet med att få kommunikationssystemet i hjälmarna att koppla upp sig kom vi i väg. Inte raka spåret, utan på snirkliga vägar med avstickare längs vägen. Bland annat till Stora Ryttene kyrkoruin. Det finns en ”Lilla” också, som dagligen passeras på vägen mot Eskilstuna. Men idag blev det en annan väg.

Denna kyrkoruin från 1200-talet har renoverats försiktigt. Så försiktigt att det främst bara är de sedumklädda krönen på murarna och några nya stenar i ett valv som skvallrar om att något gjorts. Men informationsskyltar förtäljer att det varit ett gigantiskt pusselbygge att återställa dessa väggar.

Runsten, kyrkoruin och motorcykel
Ett möte mellan det gamla och det nya – på mer än ett sätt.

Det är ett märkligt ställe på fler sätt. Byggt i en tid där asatro och kristendom möts, då vikingar seglade på Mälaren. Runstenarna fångar denna brytningstid, den gamla tidens sten men med text om den nya tron. En möjlighet för olika perspektiv att samexistera.

BlåsipporNåväl, vi for vidare genom ett historiskt landskap med blåsippsbackar, gravfält långt äldre än kyrkoruinen, och betydligt yngre slott – om än anrika. Såg tamboskap, frigående mufflonfår, hjortar och tranor. Och när plånboken väl var hämtad blev det pizza också.  Och det var inte farten som fick förtreten att försvinna, utan inställningen. Istället för en helg utan plånbok eller två timmars besvär – en fantastisk kväll som vi med glädje kommer att minnas den dag vi inte längre klarar av dylika äventyr.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *