Hoppa till innehåll

Visioner och riktning i livet

Jag brukar inte avge nyårslöften, och jag har inte gjort det i år heller, i alla fall inte på traditionellt vis. Inga ”i år skall jag gå ner x kilo” eller ”nu skall jag minsann…”. I min inre värld tänker jag att det är klokt att passa sig för allt för många ”skall”, ”bör” och ”måsten”. I den yttre är jag inte lika bra på det,

eftersom jag är en plikttrogen arbetsnarkoman. Samtidigt är jag bra på det där med hälsa och livsstilsförändringar när det gäller andra, så nu är det dags att börja tillämpa kunskaperna i mitt eget liv.

Men ett nyårslöfte blir det inte, inte ens ett klart och avgränsat mål (i alla fall inte idag – jag anar dock att jag kommer att skriva om smarta mål längre fram). Idag handlar det om att ta ut riktningen i livet, att lägga om kursen på ett sådant sätt att livet blir mer hållbart. Så istället för ett nyårslöfte avlagt i övermodigt champagnerus har jag – efter veckor av moget övervägande – istället bestämt mig för att ge mig själv ett uppdrag.

Det uppdraget handlar om att leva ett hållbart liv, såväl i relation till mig själv som till andra människor. Det innebär att ta ansvar för mitt liv och mina relationer så att jag skapar goda möten med andra, på jobbet och i privatlivet, och att vara generös med mig själv och min kunskap. Ett hållbart liv förutsätter också att jag tar hand om min egen hälsa för att jag skall orka och ha tid att ge det jag vill ge med glädje, och kraft att säga ifrån när det behövs.

Månne hade det inte varit enklare med ett traditionellt nyårslöfte, att sluta eller börja med något mer avgränsat än detta. Den här formuleringen är ju både ambitiös och tämligen abstrakt på samma gång. Kan det verkligen fungera?

Förhoppningsvis. Jag tror på värdet av visioner, av att ha en riktning i livet. En riktning som är grundad i sådant jag verkligen värderar. Något att reflektera vardagens steg emot, som gör att jag kan ”tänka efter före” och ställa mig frågor som: Är det här hållbart? och Hjälper det här mig att gå i rätt riktning?

Vad är viktigt i ditt liv?

Under fliken ”Arbetsblad” kan du ladda ner ett dokument (Personliga värden) som kan vara till stöd din reflektion.

Jag har också lagt ett filmklipp om värden och riktning i livet på youtube.

Foto: pixabay.com

2 kommentarer

  1. Ulf wiklund Ulf wiklund

    Känner igen tänk efter före?
    Minns du?

    • Lena Lena

      Visst minns jag. Och ”Ta det lugnt, se dig för, och ha det så kul”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *